Link til JV: https://jv.dk/varde/mindre-forretning-vil-vaere-med-i-en-stor-paraply-af-butikker-trods-gode-tal-dagligvarehandel-i-mindre-byer-er-i-overlevelseskamp

Varde: – Vi skal gøre det, mens vi kan, siger formanden for Tistrup Brugsforening, Arne Haahr Hansen.

For det seneste regnskab fra 2021 viser, at Dagli’Brugsen i Tistrup har det godt med en omsætning på næsten 41 millioner kroner. Det er en stigning på omtrent ti procent i forhold til 2020, der også var et godt år.

Alligevel vurderer både bestyrelse og ledelse af brugsen, at der skal tages et meget omfattende skridt for at sikre butikken, der har et godt tag i befolkningen.

Faktisk svarer de 41 millioner omsætningskroner til, at hver borger lagde over 18.000 kroner i butikken, på tankanlægget ude på landevejen rute 12 eller på et lagerhotel under brugsen i 2021. Butikken er mere end tilfreds med at have så enorm opbakning lokalt.

Men planen er alligevel at fusionere med den langt større Brugsforeningen For Nørre Nebel og Omegn, der i forvejen består af fem butikker. Foruden SuperBrugsen i Nørre Nebel er det Dagli’Brugserne i Horne, Lyne, Hemmet og Tarm.

Stor klump

De fem forretninger havde i 2021 en omsætning på små 200 millioner kroner. Så det bliver en ordentlig klump, hvis generalforsamlingen i Tistrup godkender, at brugsen i Tistrup lægges sammen med de andre butikker. De 41 millioner kroner i omsætning oveni kommer til at batte, og Nørre Nebel Brugsforening tager hellere end gerne mod brugsforeningen i Tistrup som en del af paraplyen med i så fald seks butikker.

I forvejen er der et samarbejde mellem Nørre Nebel Brugsforening og brugsen i Tistrup – blandt andet inden for delikatesse.

– Men vi er da stolte over, at brugsen i Tistrup gerne vil sammenlægges med os, siger Allan Knudsen, direktør i Brugsforeningen For Nørre Nebel og Omegn. Allan Knudsen lægger ikke skjul på, at 2022 har været et hårdt år.

– Der kommer ikke kønne resultater på regnskaberne for 2022. Vi har butikker, der er udfordret. Det er en overlevelseskamp, siger Allan Knudsen om at drive butik i mindre byer.

Derfor fremhæver han samdrifstfordele med flere butikker samlet i et selskab. Man kan købe samlet ind. Man kan dække hinanden ind ved sygdom, fortæller han om at drive flere butikker samlet.

Priserne er fastsat af Coop, så der bliver ikke decideret konkurrence på prisen.

Der er planer om at flytte brugsen i Tistrup til en grund ude ved hovedvejen, rute 12 mellem Varde og Herning. Men planen er udskudt. Det er blandt andet de hårde tider med stigende omkostninger, der betyder, at man venter med udflytningen.

– I det daglige kommer kunderne ikke til at mærke, hvis vi går sammen med Nørre Nebel. Der vil stadig være brugerråd. Men vi vil ikke længere selv kunne træffe sådanne beslutninger som at flytte butikken, siger Arne Haahr Hansen.

Dog har brugsen i Nørre Nebel heller ikke planer om at flytte brugsen lige nu, hvis fusionen bliver en realitet. Der kommer til at gå nogle år. Man skal igennem de her udfordrede tider inden for dagligvarehandel først, påpeger direktør Allan Knudsen.

– Men i Tistrup har brugsen fremtidssikret sig ved at købe jorden ude ved vejen, siger Allan Knudsen.

Der er orienteringsmøde om planerne den 21. marts, men det bliver generalforsamlingen i Tistrup Brugsforening i maj, der skal godkende indstillingen om at fusionere med storebror i Nørre Nebel.

Så lokalbefolkningen sidder altså med den afgørende beslutning i forhold til en eventuel fusion.

I det daglige kommer kunderne ikke til at mærke, hvis vi går sammen med Nørre Nebel

ARNE HAAHR HANSEN, FORMAND FOR TISTRUP BRUGSFORENING